Creative Stuff

cum vorbim cu copiii

Ce puteţi face dacă s-a întîmplat

                                Cum să vorbiţi cu copilul


Dacă bănuiţi că copilul dvs. sau pe care îl aveţi în grijă a fost abuzat sexual....

Credeţi ceea ce vă spune copilul, chiar dacă simţiţi că este dificil de crezut.
Copiii rareori inventează poveşti despre un abuz sexua, iar dacă totuşi au născocit incidentul, aceasta indică o problemă serioasă. Nu trebuie să diagnosticaţi abuzul sexual ci doar să înregistraţi propriile dvs. observaţii sau relatarea abuzului de către copil cu cea mai mare precizie. In acest fel faceţi o referire, nu o investigaţie.

Spuneţi copilului că vă bucuraţi pentru că v-a dezvăluit abuzul.

Rămâneţi calm(ă) şi reamintiţi-vă că reacţia dvs. este importantă pentru copil;  străduiţi-vă să evitaţi panica şi nu vă înfuriaţi.
Gândiţi-vă cum se simte copilul.

Spuneţi copilului că nu este vinovat pentru abuz;

Indiferent de circumstanţele în care a avut loc abuzul, asiguraţi-l pe copil că nu este vinovat pentru ceea ce i s-a întâmplat şi că a făcut foarte bine că a dezvăluit abuzul.
Asiguraţi-l că nu i se va întâmpla nimic rău pentru că a relatat abuzul.

Oferiţi-i copilului asigurări că-l veţi apăra de alte abuzuri; spuneţi-i că ştiţi cât de greu i-a fost să relateze abuzul şi că vă veţi strădui din toate puterile ca abuzul să înceteze.

Contactaţi imediat un medic de încredere, serviciile de protecţie a copilului (DGASPC, SPAS, asociaţii care activează pentru protecţia copilului) sau poliţia.

Asistaţi copilul atât cât puteţi şi cum puteţi până când intraţi în contact cu cineva care vă poate oferi sprijinul şi informaţiile de care aveţi nevoie pentru a decide ce să faceţi mai departe.

Dacă incidentul tocmai a avut loc şi vă decideţi pentru reclamarea abuzului la poliţie, pentru sancţionarea legală a abuzatorului în scopul de a-l proteja pe copil de alte abuzuri: nu spălaţi copilul, nu-l schimbaţi, nu folosiţi toaleta sau baia şi nu atingeţi nimic din ceea ce abuzatorul ar fi putut să atingă; toate acestea constituie probe pentru a fi aduse în faţa instanţei şi pedepsirea abuzatorului.

Asiguraţi-l pe copil că sunteţi mereu disponibil(ă) pentru a-l asculta; cu toate acestea străduiţi-vă să menţineţi rutina normală în jurul casei/ clasei, inclusiv treburi şi responsabilităţi cotidiene şi mărunte. Copilul are nevoie de stabilitate.

 

Vezi arhiva

Noutati in domeniu

...Seminar naţional pe tema violenţei sexuale

  ONG-urile fac apel la instituţiile publice să acţioneze î...

...Comunicat de presă 28.07.2014

  „Rupem tăcerea despre violența sexuală” –...

Implicare în proiecte 

 

Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor

Tinerii împotriva violenţei de gen

Reţeaua "Rupem tăcerea despre violenţa sexuală"

CONNECT -  CONstruct  NEtwork  in  Counselling  for  Trauma  -  Construirea  Rețelei  de  Specialiști  în Consilierea  Traumei

 

Resurse documentare

Pentru detalii, contactaţi echipa Artemis